Onderwijs staat in de top 5 van de ranglijst van sectoren met het hoogste percentage interne conflicten. Net als de overheid, en kunst en cultuur overigens. Conflicten in het onderwijs komen voor bij grote en kleinere instellingen, bij goed en minder goed presterende organisaties, bij alle spelers op alle niveaus. Er valt veel te winnen door mediation in te zetten. En veel te verliezen als dat niet gebeurt.

Kosten, reputatie en meer

Er is becijferd dat de totale kosten gemoeid met interne conflicten in het Nederlandse onderwijs, ongeveer 100 miljoen euro per jaar bedragen. Onderzoek laat daarnaast zien dat de kosten per intern conflict kunnen oplopen tot 30.000 à 70.000 euro. Dat zijn de harde kosten zoals verzuim- en juridische kosten. Als u mediation inzet, dan bedragen de kosten slechts een fractie: naar schatting 1.500 euro. Met mediation kunt u dus ook in uw organisatie zorgen voor een forse kostenbesparing.

Andere voordelen van mediation:

  • u voorkomt reputatieschade dankzij het vertrouwelijke proces
  • de samenwerking of relatie kunt u voortzetten
  • u bespaart kostbare tijd en energie

Mediation beste keuze

Alles bij elkaar biedt mediation uw organisatie veel meerwaarde. Als effectieve interventie en als strategisch instrument vanuit goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap. Gelukkig beseffen steeds meer organisaties dit. Zij hebben inmiddels zelf ervaren dat mediation in de meeste gevallen de beste keuze is om een (dreigend) conflict op te lossen, voor wie er zelf niet uitkomt. Helaas zien we ook nog te vaak escalaties, met vooral verliezers. Meestal is mediation dan in een eerder stadium afgewezen als mogelijkheid. Of zelfs niet overwogen. Besef dus op tijd dat u deze kans kunt grijpen om tot een succesvol resultaat te komen.

De kunst van het oplossen van conflicten

Het oplossen van conflicten vraagt om specialisten. MediationManagers heeft verstand van conflicthantering. En MediationManagers heeft verstand van onderwijs.

Bij mediation van conflicten in het onderwijs kunt u denken aan:

  • Conflicten tussen medewerkers
  • Conflicten tussen managers en medewerkers
  • Kwesties tussen directie, raad van bestuur en managers, teams, afdelingen, medewerkers, OR
  • Conflicten tussen directie, raad van bestuur en raad van toezicht
  • Conflicten tussen organisatie en leerlingen, studenten, ouders
  • Kwesties tussen organisatie en leveranciers, partners
  • Arbeidsconflicten

Nieuw: Highspeed Mediation

U kunt nu ook kiezen voor onze unieke formule: het oplossen van uw conflict in één dag, Highspeed Mediation.

Meer weten?

MediationManagers helpt u uw zakelijk conflict zelf op te lossen. Snel, vertrouwelijk, duurzaam. Onze mediators vertellen u graag over de kracht van mediation. Neem dus gerust contact met ons op.

U kunt ook direct bellen met een van onze mediators:

John 06 -15 255 468, of Wouter 06 – 52 63 83 60.

John Conflicten in het onderwijsWouter Conflicten in het onderwijs

Lagere kosten

Vergeleken met de kosten van een juridische procedure, is mediation fors goedkoper. Nog los van de bespaarde tijd en energie. Gangbaar is dat beide partijen de kosten van de mediation dragen, ieder 50% tenzij u iets anders afspreekt. Bij arbeidsmediation is het gebruikelijk dat de werkgever de kosten draagt.
Ter indicatie: een mediation bestaat uit zo'n 3 tot 5 sessies van ongeveer 1,5 uur.
>>Tip: informeer bij uw verzekeraar. Mogelijk vergoedt deze (deels) de kosten.

Kies zelf: Fixed fee of flexibel »

Nieuw: Highspeed Mediation

Los uw conflict op in één dag. Ontdek onze unieke formule:

Highspeed Mediation »