Veel mediations op de werkvloer komen voort uit een advies van de bedrijfsarts. Er is dan sprake van ziekteverzuim en conflict, of alleen van conflict. Maar: Waarom zou je als hoofdrolspelers eigenlijk met mediation wachten tot een bedrijfsarts het adviseert? Zeker wanneer het risico op oplopende schade alleen maar toeneemt.

Waarom wachten op bedrijfsarts of rechter? 
Recent kwam een casus in het nieuws, waarin een rechter uitspraak had gedaan. Na een 1,5 jaar durend arbeidsconflict droeg deze de werkgever en de werknemer op om te starten met mediation. Je kunt dus altijd nóg langer wachten: totdat de rechter het oplegt. In dit geval had de werkgever ervoor gekozen om tijdens het steeds verder escalerende verzuimproces geen mediation in te zetten.
Uit eigen praktijk weten wij als registermediators dat er tal van factoren zijn, die maken dat mensen een goed gesprek gericht op het oplossen van een conflict, liever uitstellen. Eén van de toppers: ‘ja maar, ik heb toch gelijk….’.

Taboe op conflict
En dan heb ik nog niet over het taboe dat voor veel mensen op conflict rust, en over de zwaarte die mensen aan mediation toekennen. Het wordt echt tijd om zowel conflict als mediation te normaliseren. Simpel gezegd: Conflict is onderdeel van het leven. Mediation of pre-mediation is een kans om in gesprek te komen over de onderwerpen die voor (een van) de conflictpartners belangrijk zijn. En om daar tevreden makende oplossingen voor te vinden. Effectief, snel, duurzaam.

Schade voorkomen
Wachten en vermijden is een vaak gebruikte strategie door mensen in conflict. Een andere favoriet is escaleren, en door-escaleren. Als je dat maar lang genoeg volhoudt, zal ook de schade uiteindelijk alleen maar groter worden. En dan hebben we het niet alleen over financiële schade. Maar ook over een heel scala aan andere schades: nevenschade op de werkvloer, relationeel, emotioneel, lichamelijk, mentaal.
Jaarlijks heeft zo’n 1 op de 3 werkenden in Nederland te maken met een arbeidsconflict. Dat zijn 3 miljoen mensen, met ieder hun eigen verhaal én schade. Kijken we naar effectieve én faire oplossingen, dan heeft mediation of pre-mediation in de meeste gevallen de voorkeur. Daarmee boeken partijen uiteindelijk de beste resultaten.

 

Waarom wachten op bedrijfsarts of rechter? 

 


Ik wil gratis een mediator spreken.

Lagere kosten

Vergeleken met de kosten van een juridische procedure, is mediation fors goedkoper. Nog los van de bespaarde tijd en energie. Gangbaar is dat beide partijen de kosten van de mediation dragen, ieder 50% tenzij u iets anders afspreekt. Bij arbeidsmediation is het gebruikelijk dat de werkgever de kosten draagt.
Ter indicatie: een mediation bestaat uit zo'n 3 tot 5 sessies van ongeveer 1,5 uur.
>>Tip: informeer bij uw verzekeraar. Mogelijk vergoedt deze (deels) de kosten.

Kies zelf: Fixed fee of flexibel »

Nieuw: Highspeed Mediation

Los uw conflict op in één dag. Ontdek onze unieke formule:

Highspeed Mediation »