Wat leren wij uit de praktijk over een dreigend conflict? Eerder is beter! Wij bedoelen hiermee dat conflicten beter en sneller uit de wereld kunnen, wanneer partijen (veel) eerder met elkaar in gesprek gaan.

Regelmatig komt het voor dat werkgever en werknemer, twee vennoten of twee zakenrelaties in een ver geëscaleerd conflict aan tafel verschijnen. De schade die dan al is ontstaan, is vaak groot. En, hoe zuur, onnodig… Een oplossing is ook dan zeker nog mogelijk. De eerste stap naar de oplossing is genomen, door gezamenlijk te kiezen voor mediation. Het vervolg richt zich binnen de mediation op oplossen van het conflict en het maken van goede afspraken voor de toekomst.

Tips bij dreigend conflict

Maar stel nu dat je (veel) eerder voor mediation had gekozen? Dan bespaar je heel veel: tijd, verzuim, negatieve emoties en kosten. Zo voorkom je bovendien verdere escalatie. Het is de kunst om de negatieve spiraal die tot steeds grotere schade leidt, te voorkomen of te doorbreken.

Hoe zorg je ervoor dat een dreigend conflict niet tot grote schade leidt? Doe je voordeel met twee tips:

  1. Ga zo snel mogelijk in gesprek met elkaar onder begeleiding van een mediator. Dit kan een pre-mediation zijn of een mediation. Soms lijkt mediation een te zwaar middel. De light versie hiervan, pre-mediation, is dan meer geschikt: vaak ben je er dan al binnen één gesprek uit. Mocht er toch meer nodig zijn, dan vervolg je met een paar mediationgesprekken.
  2. Is de lucht geklaard? Ga dan vooral zelf aan de slag en zorg voor structureel onderhoud van de relatie. Anders gezegd: Doe het zelf! Wijzer geworden door de inzichten uit de (pre-)mediation. Ga periodiek met elkaar in gesprek, weet wat er speelt op de werkvloer en bij elkaar. Sta open voor elkaars feedback en verbeter waar nodig. Bouw hiermee aan een sterke relatie en voorkom toekomstige conflicten.

dreigend conflict

Veel voordelen, minder kosten

MediationManagers heeft diverse tools om te werken aan een conflictvaardige werkvloer. Dit verlaagt: kosten rond verzuim, advies, juridische strijd, re-integratie. En het versterkt: motivatie, omzet, werkplezier en personeels- en relatiebehoud.

Meer weten?

Neem contact op met MediationManagers. Wij vertellen u graag meer over onze werkwijze.


Ik wil gratis een mediator spreken.

Lagere kosten

Vergeleken met de kosten van een juridische procedure, is mediation fors goedkoper. Nog los van de bespaarde tijd en energie. Gangbaar is dat beide partijen de kosten van de mediation dragen, ieder 50% tenzij u iets anders afspreekt. Bij arbeidsmediation is het gebruikelijk dat de werkgever de kosten draagt.
Ter indicatie: een mediation bestaat uit zo'n 3 tot 5 sessies van ongeveer 1,5 uur.
>>Tip: informeer bij uw verzekeraar. Mogelijk vergoedt deze (deels) de kosten.

Kies zelf: Fixed fee of flexibel »

Online mediation

Nieuw: Highspeed Mediation

Los uw conflict op in één dag. Ontdek onze unieke formule:

Highspeed Mediation »