Begin 2018 heeft de rechter de VPRO veroordeeld tot een extra schadevergoeding van 1,5 ton na een arbeidsconflict met een werknemer. De uitspraak met deze billijke vergoeding vormt een extra alarmbel voor werkgevers. Enerzijds om te voorkomen dat hen bij een arbeidsconflict ernstig verwijtbaar handelen kan worden verweten in de rechtbank. Anderzijds om met deze kennis een mediation vooral niet licht op te vatten.

Mediation kan er namelijk voor zorgen dat partijen eerder tot elkaar komen, wat voor iedereen goed is. Bovendien kan zo ook een forse schadepost voor de werkgever worden voorkomen. Andersom kan een mislukte mediation dus leiden tot een hoge eindafrekening.

Billijke vergoeding bovenop transitievergoeding

Het gaat in deze zaak om een zogenaamde billijke vergoeding, die komt bovenop de transitievergoeding. Bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkgever kan de rechter deze extra vergoeding toekennen aan de werknemer.

In deze casus berekent de rechter deze billijke vergoeding met verschillende bouwstenen. Allereerst de tijd die werknemer waarschijnlijk nog ziek zal zijn door het conflict. Maar ook de tijd die werknemer naar verwachting nodig heeft om een nieuwe functie te vinden. De eerste periode schat de rechter op 9 maanden, de tweede op 15 maanden. Samen met de verwachte terugval in salaris komt de rechter uiteindelijk tot een totaalbedrag van 154.000 euro.

De volledige uitspraak van de rechter kunt u hier lezen.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Of wilt u met ons bespreken wat wij kunnen bijdragen aan het oplossen van uw arbeidsconflict of zakelijk conflict? Neem gerust contact met ons op.


Ik wil gratis een mediator spreken.

Lagere kosten

Vergeleken met de kosten van een juridische procedure, is mediation fors goedkoper. Nog los van de bespaarde tijd en energie. Gangbaar is dat beide partijen de kosten van de mediation dragen, ieder 50% tenzij u iets anders afspreekt. Bij arbeidsmediation is het gebruikelijk dat de werkgever de kosten draagt.
Ter indicatie: een mediation bestaat uit zo'n 3 tot 5 sessies van ongeveer 1,5 uur.
>>Tip: informeer bij uw verzekeraar. Mogelijk vergoedt deze (deels) de kosten.

Kies zelf: Fixed fee of flexibel »

Nieuw: Highspeed Mediation

Los uw conflict op in één dag. Ontdek onze unieke formule:

Highspeed Mediation »